Lavendel snoeien

 

Haal een mediterrane sfeer naar uw tuin met de verrukkelijke geur van lavendel. Dit kruid komt van oorsprong uit Zuid-Europa, maar is steeds vaker te vinden in Nederlandse tuinen. Toch is niet iedere soort lavendel geschikt. Er zijn namelijk heel veel soorten van dit kruid die niet allemaal even goed tegen ons koude klimaat kunnen. De meeste bekende soort is de Lavandula angustifolia, oftewel de echte lavendel. Deze soort kan tegen een kouder klimaat en is daarom als enige verkrijgbaar in verschillende tuincentra. Helaas gaat het regelmatig mis met het onderhouden van lavendel. In veel tuinen krijgt dit mediterraans kruid te maken met kale plekken. Dit komt niet door het Nederlandse weer, maar door de slechte verzorging van lavendel. Het is namelijk belangrijk om twee keer per jaar dit kruid te snoeien. Dit doet u vanzelfsprekend in het voor- en najaar.   

Lavendel snoeien in het voorjaar

Zodra de strengste vorst voorbij is kunt u uw lavendel flink gaan snoeien. Over het algemeen is dit vanaf begin april wanneer de eerste groei aan het kruid verschijnt. Het snoeien van lavendel doet u gemakkelijk met behulp van een heggenschaar. Is het hout te dik? Dan kunt u het beste een snoeischaar gebruiken. Lavendel snoeit u eenvoudig door ongeveer één derde van het kruid te verwijderen. Dit komt neer op zo'n tien tot vijftien centimeter boven de grond. Hierbij is het belangrijk om altijd boven de nieuwe, groene scheuten te snoeien. Lavendel mag u nooit tot op het kale hout snoeien. Hierdoor kan het kruid namelijk niet meer uitlopen. Bij het snoeien in het voorjaar is het dus noodzakelijk om niet lager te snoeien dan waar nog wat nieuwe scheuten op een tak zitten.  

Lavendel snoeien in het najaar

Vanaf september is het handig om uw lavendel een kleine snoeibeurt te geven. Dit is slechts nodig om het kruid te fatsoeneren. Lavendel staat erom bekend dat het een snelle groeier is. Om ervoor te zorgen dat uw tuin straks niet overgenomen is door dit kruid is snoeien een goede oplossing. Niet voor niets wordt dit ook wel vormsnoeien genoemd. Hierbij knipt u alle uitgebloeide bloemen weg met een heggenschaar. Neem ook een klein stukje van de bovenkant mee. Hiermee krijgt uw lavendel weer vorm. Het echte snoeien van het kruid begint pas weer in het voorjaar. 

Waar opletten bij lavendel?

Voordat u naar het tuincentrum rent om een schitterende lavendel te kopen, zijn er een paar belangrijke zaken waar u op moet letten. In het tuincentrum staan vaak de onbenaamde lavendels. Dit kruid herkent u aan de dikke en grijze bladeren. Deze soort lavendel staat bekend als de Lavandula x intermedia en is een snelle groeier. Wellicht klinkt dit perfect, maar het heeft ook een groot nadeel. Deze lavendel wordt namelijk kaal van binnen. Wij van Berends Groencentrum adviseren daarom altijd om voor de Lavandula angustifolia te kiezen. Daarnaast begint het succes van de lavendel met de juiste standplaats. Dit kruid hoort op een zonnige plek te staan met kalkrijke grond. De meeste kans op gezonde planten heeft u wanneer u lavendel plant in warm grond. Natuurlijk is het snoeien van dit kruid een vereiste om zo lang mogelijk van lavendel te genieten!

Heeft u nog vragen over het snoeien van lavendel? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Wanneer lavendel snoeien?

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Snoeien is bloeien! Tips over het onderhouden van groen door Berends Groencentrum

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk