Heesters

 

Heesters zijn houtige planten die met meerdere stammen vanaf de grond vertakken.

CarrouselCarrouselCarrouselCarrouselCarrouselCarrousel

Er is een grote verscheidenheid aan vormen binnen de heesters variërend van bodembedekkers tot meters hoge struiken. In de tuin die te klein is voor bomen vormen heesters de ruggegraat van de tuin. Geef niet de mooiste heester een plekje in uw tuin, maar zoek voor ieder plekje de mooiste heester.  Bladverliezende heesters laten in het najaar de bladeren vallen, en gaan helemaal in rust voor de winter. Maar sommige tonen juist dan hun meest opvallende eigenschappen.  Deze heesters worden toegepast om hun bloemen, vruchten, vorm of om hun blad.

Vorm van heesters

Sommige heesters hebben een aparte vorm, Zoals de kronkelhazelaar. Maar ook de Euonymus alatus heeft met zijn gevleugelde takken een speciaal winterbeeld. Er zijn heesters die een treurvorm hebben, maar ook met een typische zuilvorm. Het toepassen van verschillende vormen kan ook in de winter een interessante tuin opleveren.

Bloeiende heesters

Door het hele jaar zijn er heesters die bloemen geven. In de winter beginnen heesters als; toverhazelaar, winterjasmijn en winterheide. Veel voorjaarsbloeiers hebben gele bloemen. Maar in de zomer is de keus natuurlijk veel groter, en kunt u kiezen uit alle kleuren.

Heesters met vruchten

Veel heesters laten hun zaden met de wind meevoeren, en hopen dat het goed terrecht komt. Andere struiken verpakken hun zaad in een vrucht die dient als voedsel voor dieren die op hun beurt zorgen voor de verspreiding van het zaad. Planten doen hun best om de vruchten er aantrekkelijk uit te laten zien, gebruik deze vlijt om uw tuin mee op te sieren

heesters

Variatie in blad

Groenblijvende heesters zijn de ruggengraat van de wintertuin. Ze zijn er in alle maten, met veel verschillende blad- en bloemkleuren. Veel groenblijvende soorten zijn goed winterhard, maar de meeste stellen beschutting tegen schrale oostenwind in de winter wel op prijs.

Sierlijke groenblijvers. Onder de groenblijvende heesters zitten veel fraaie bloeiers, zoals b.v. Rhododendron en Mahonia. Maar ook zijn er veel soorten met een mooie bladkleur, zoals de rode Photinia en de vele bontbladige variëteiten. De bekende Skimmia ontleend zijn sierwaarde aan de bloemknoppen, die de hele winter mooi rood zitten te wachten op het voorjaar. Dan zijn er nog diverse groenblijvers met een rijke besdracht, waarvan de Hulst misschien wel de bekendste maar zeker niet de enige is.  

Bodembedekkend groen

In de onderhoudsvriendelijke tuin, kun je niet buiten de groenblijvende bodembedekker. Heel laag blijven de Pachysandra, Vinca en de Hederea. Iets hoger worden, Cotoneaster en Lonicera p. 'Mossgreen'. Met een jaarlijkse snoeibeurt in het voorjaar bent u de rest van het jaar vrij. Groene muren. Een groenblijvende haag is ook in de winter veel natuurlijker en mooier dan een schutting. Voor een hoge haag kunt b.v. Laurierkers of een Hulst gebruiken. Buxus is heel goed voor een laag haagje maar er zijn nog veel meer soorten voor hagen tot 1 meter. Voor een informele haag met een heel eigen sfeer kunt u ook een bamboehaag maken van een niet woekerende soort.   
Prunus lauroc. 'Rotundifolia' (Laurierkers).

Voordelen en tips voor bamboe

Bamboe struiken die eigenlijk ook tot de heesters gerekend moeten worden, komen aan beurt samen met de grassen vanwege de overeenkomst in sfeer en toepassing. Er zijn winterharde grassen en bamboes voor alle tuinsituaties, in enorm veel kleuren en met een geweldig wisselende uitstraling. Ze vragen niet veel verzorging. Let op hun standplaatseisen, haal in het voorjaar afgestorven blad weg en geef dan ook een organische basisbemesting. We raden u wel aan rond alle bamboes en sommige grassen antiwortelfolie aan te brengen. Ziekten komen bijna niet voor.

Leiplanten als klimplant

Leiplanten zijn eigenlijk helemaal geen klimplanten maar zijn heesters die tegen een muur worden geleid. Met name een stenen muur houd veel warmte vast en geeft zoveel beschutting dat sommige matig winterharde planten het hier veel beter doen. Daarnaast rijpen vruchten zoals Perzik en druif veel beter tegen een muur. Maar ook ander fruit, zoals appel, wordt wel tegen een muur geleid. Bekende sierleiplanten met bessen zijn vuurdoorn en Cotoneaster.

heesters

Laat u adviseren bij
Berends Groencentrum
 
Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk