DE MOESTUIN

 

De moestuin is een leuke hobby en geeft veel voldoening als er de eigen gekweekte groenten op tafel staan.
Zodra de winter voorbij is moet de grond onkruid vrij worden gemaakt. Daarna moet de grond goed los worden gemaakt door het om te spitten, men kan ook een freesmachine gebruiken voor de grotere tuinen. Dit alles heeft tot doel om een zaaibed te maken.

Groenten voor de moestuin

De groenten voor de moestuin kunnen worden gezaaid, maar men kan ook stekgoed gebruiken, hierover later meer.

Het planten van knollen

Aardappelen zijn knollen die in de grond worden gepoot op rijen met voldoende ruimte tussen de rijen, zodra de bladeren boven de grond komen worden er ruggen gemaakt dit noemen we aanaarden. Er zijn vroege en late rassen aardappelen, in het tuincentrumzijn deze te krijgen en kan men u de verschillen uitleggen. De planttijd is van maart tot mei. De vroege rassen worden in juli geoogst de late in oktober.

Aardappelen

Uien  hierin zijn een aantal meest gebruikte soorten de normale gele ui, de sjalot en de bosui. De knollen worden in ruien geplant van februari tot april. Oogsttijd is van juli tot augustus. Na het oogsten moeten de uien worden gedroogd om rotten te voorkomen.

Bonen van deze groente zijn er veel verschillende soorten verkrijgbaar, enkele veel gebruikte zijn prinsesseboon, dubbele wit, enz.  Voor een grotere tuin worden stambonen gebruikt, deze groen aan een plant en worden in rijen gepoot met voldoende tussenruimte zodat de wind en de zon zorgen dat er geen rot ontstaat. Om rot te voorkomen kan men kiezen voor stokbonen hierbij worden stokken on de grond gestoken meestal van bamboe aan de voet van de stokken worden de bonen gepoot, deze ranken dan via de stokken omhoog waarbij de bonen de grond niet raken en dus niet kunnen rotten. Planttijd is van mei tot augustus, oogsttijd is van mei tot oktober. Een groente die mende hele zomer kan oogsten.

Zaaien van groenten  

Voor het zaaien van groenten heeft men een mooi en los zaaibed nodig. Het zaaien gebeurt meestal in rijen en zodra de plantjes boven de grond staan worden deze uitgedund en/of verplant om de planten ruimte te geven om te groeien. De combinaties in de tuin zijn hierbij ook belangrijk. Kent u de goede combinaties van planten en bloemen in de tuin? Lees hier over de combinaties die elkaar juist goed of slecht beïnvloeden.

Wortelen: dit is een zaad dat zo dun mogelijk in rijen wordt gezaaid. Er zijn vele soorten van deze groente, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen zomerwortelen en winterwortelen. Zodra de wortelen boven de grond staan moeten ze worden uitgedund. Zaaitijd is van maart tot juli, oogsten van zomerwortelen in juli de winterwortelen worden van november tot december geoogst.   

Sla: wanneer men dit gedoseerd zaait d.w.z. elke 2 weken een beetje kan de hele zomer verse sla worden gegeten. Zodra de zaadjes opkomen moeten de plantjes worden verplant hierdoor krijgt men een betere krop. Zaaitijd is van april tot juli oogsten van juli tot september.  

gladde peterselie klein

 

Spinazie: is een groente die de hele zomer kan worden geoogst en gegeten. Spinazie wordt gezaaid in rijen, deze hoeft te worden uitgedund. De bladeren worden geoogst, zaaitijd is van maart tot september, oogsttijd van mei tot oktober.

Koolsoorten: er zijn vele soorten kolen, enkele veel gebruikt zijn: wittekool, rodekool, bloemkool, savoyekool, spitskool en boerenkool. De zaadjes worden gezaaid in een rij of in een bed. Nadat de zaadjes zijn opgekomen moeten deze worden verplant. Zaaien is van mei tot juli, oogsten van juli tot november. De boerenkool wordt meestal iets later gezaaid en wordt verplant op de plaats waar de vroege aardappelen zijn geoogst. Boerenkool krijgt een betere smaak wanneer er een nachtvorst is geweest, het oogsten kan ook in de winter. 

Prei: hiervan zijn een aantal soorten zoals zomerprei, herfstprei en winterprei. Zaaitijd is van april tot juni, nadat de plant boven de grond staat moet hij worden verplant en in rijen gezet.  Het spreekt voor zich dat eerst de zomer daarna de herfst en dan de winterprei wordt gezaaid en ook in die volgorde geoogst. Zaaitijd is van april tot juni, de oogsttijd van september tot maart afhankelijk van het soort.

Kijk in het tuincentrum welke soorten en mogelijkheden er nog meer zijn.

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk