Bomen

 

Snoeien van bomen

Bomen laten zich het beste snoeien in het vroege voorjaar op een paar uitzonderingen na. Berken, notenbomen en esdoorns kunt u alleen in december en begin januari onder handen nemen. Als u deze soorten later snoeit gaan ze namelijk ‘bloeden’. Hierbij stroomt onophoudelijk vocht uit de snoeiwonden en bestaat de kans dat de boom het niet overleeft.             

Berends groencentrum Bomen         Berends groencentrum Bomen          Berends groencentrum Bomen                                                   

De beste manier op te snoeien

Dikke takken van bomen snoeit u met een snoeizaag. Bij zware takken zaagt u eerst het grootste gedeelte af op zo’n halve meter van de stam. Dan aan de onderkant van de stomp die u overhoudt een klein stukje inzagen en vervolgens vanaf de bovenkant helemaal afzagen. Zo voorkomt u het afscheuren van de bast. Zaag een grote tak nooit helemaal strak bij de stam af, want dan maakt u lelijke grote wonden waar ziekteverwekkers de boom gemakkelijk kunnen infecteren. Tegenwoordig wordt het gebruik van een wondafdekmiddel niet meer aangeraden. Zit een tak op grote hoogte, een lastige plek of vertrouwt u niet op een goede afloop, laat dan uw gezonde verstand spreken. In de gouden gids staan onder boomverzorging bedrijven die helemaal gespecialiseerd zijn in dit werk.

Takken tot 3 centimeter dikte kunnen met een takkenschaar verwijderd worden. Dit is een grof stuk gereedschap dat prima geschikt is om een grote tak vlak bij de grond af te knippen.

Takken tot een doorsnede van 2 centimeter laten zich nog wel met een snoeischaar weghalen. Laat u bij het snoeien altijd ogen aan de takken zitten. Uit deze ogen lopen de nieuwe takken uit. Uit een oog dat naar buiten wijst groeit een tak van het hart van de plant af. Zo krijgt u een mooie volle plant. Knip een tak altijd 2 tot 3 centimeter boven een oog af. Dit stukje zal verdrogen en afsterven, maar de knop blijft ongedeerd.

Het aanschaffen van een boom voor een kleinere tuin.

U hoeft bij een boom niet meteen te denken aan een woudreus. Wij verkopen diverse bomen die niet veel ruimte nodig hebben. In ons assortiment voeren wij bomen met een stamhoogte van ongeveer 2 meter met daarop een compacte ronde kroon. Deze bomen zijn bijzonder geschikt voor tuinen met beperkte afmetingen. Dit geldt eveneens voor zuilvormige exemplaren. Er kan meer dan u denkt.

Lei- en vormbomen 

Het probleem met veel bomen in een tuin is dat ze na verloop van tijd te groot worden. Men kan kleinere soorten planten, maar dan is de keuze vaak beperkt. Men kan ook speciaal gekweekte lei- en vormbomen aanplanten. Door hun strakke vormen passen ze in moderne én klassieke tuinen. Er zijn tal van vorm gesnoeide en geleide soorten bomen te koop met een stamomvang van 10 tot wel 50 cm, in de kroonvorm en kroon-maat die u wilt. De maat bij aanschaf en aanplant houden ze door ze eenmaal per jaar te snoeien.

Deze bomen worden vaak met een vorm- of leirek geleverd. Wij kunnen ook bomen leveren of planten die ‘geschikt’ zijn voor de lei.
Dat wil zeggen dat u of wij de bomen ter plaatse aan draden binden en terug snoeien. Op deze manier hoeven er geen rekken in de boom te blijven zitten. Dak-vormen: Het meest gebruikte soort is de Gewone plataan (Platanus x acerifolia), toch zie je steeds meer andere soorten zoals de de Moerbei (Morus nigra) dit komt omdat dit soort niet zovaak gesnoeid hoeft te worden. Voor leibomen gebruikt men nog het meest Lindebomen (Tilia europaea) hier zijn weer vele soorten. De Krimlinde (‘Euchlora’) wordt steeds meer toegepast daar deze ongevoeliger is voor bladluizen, nadeel is dat dit soort giftig is voor bijen en hommels. In de stad raden we de Zilverlinde (Tilia tomentosa) aan daar dit soort goed bestaand is tegen luchtvervuiling.

Toch zijn er nog veel meer soorten zoals de Plataan (Platunus acerifolia), Peer (Pyrus) of Moerbei (Morus). Snoei is gemakkelijk: eenvoudig tot het rek terugsnoeien en u heeft er weer een jaar plezier van. Vormbomen vragen niet meer ruimte dan u ze wilt geven. Doordat de kroonomvang beperkt blijft, blijft ook het wortelvolume binnen de perken. Vormbomen kunnen heel oud worden en door de snoei blijven ze sterk. Een kweker is gemiddeld 7 tot 15 jaar bezig om van een boom een goede lei- of vormboom te maken. U koopt dus een product dat met grote zorg is gekweekt

Tips voor het snoeien van uw bomen
Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk