BOMEN EN STRUIKEN

 

Bomen en struiken zijn houtige gewassen  die elk jaar opnieuw in bloei komen of bladeren krijgen. Er zijn bomen en struiken die in de herfst hun blad verliezen en soorten die ook in de winter groen blijven. Bomen en struiken geven zuurstof, verdampen vocht en vangen stofdeeltjes uit de lucht. Ook geven bomen in de zomer verkoeling dit alles komt ten goede aan de gezondheid van mensen.

Tips bij hoge bomen

Bij hoge bomen spreken we van bomen die hoger worden dan 10 meter. Een hoge boom heeft voldoende ruimte nodig voor zijn wortelgroei hiermee haalt hij water uit de grond en de wortels zorgen voor stabiliteit van de boom zodat hij niet bij elke storm omvalt. Bij een hoge boom moet men op het volgende letten:  

Veel voorkomende soorten zijn de Esdoorn, de Kastanjeboom , de Berk, de Els de Haagbeuk, de Beuk,  de Es, de Eik, de Plantaan, de Populier, de Linde ,en de Iep  dit zijn een bladverliezende bomen, hiervan zijn er per ras vele soorten verkrijgbaar. Vraag op het tuincentrum naar verschillende soorten en hun eigenschappen .
Verder zijn er nog de verschillende Notenbomen die indruk maken door hun mooie bladeren.

Onze lage bomen

Dit zijn bomen die lager blijven dan 10 meter, en zullen niet of bijna niet boven het dak van uw huis uitsteken, maar ook deze boom moet 2 meter uit de erfgrens worden geplant. Van deze bomen zijn erg mooie en vaak kleurrijke soorten te verkrijgen en kunnen in uw tuin zorgen voor een echte eye catcher. Opvallende soorten zin de Acers in zijn verschillende verschijningen. Vraag hiernaar op het tuincentrum, verder hebben we de Trompetboom ofwel Catalpa deze zien we vaak in bolvorm. De verschillende soorten Cornus zijn prachtig om te zien omdat in het voorjaar de bloemhoodjes worden omgeven door witte of roze bladeren, en wat te  denken van de Gouden Regen met zijn opvallende gele kleur.     

tuinaanleg

Wanneer kiezen voor fruitbomen    

Fruitbomen vallen onder de lage bladverliezende bomen, met als bijkomend voordeel dat ze in het voorjaar weelderig bloeien en in de zomer of in het najaar zorgen voor fruit. Van alle soorten zoals Appel, Peren, Pruimen, kersen, Moerbei, Walnoot en Tamme Kastanjes. Al deze bomen passen goed in een boomgaard maar ook in een kleinere tuin komen een of meerdere bomen  goed tot hun recht. Hierbij krijgen de zelfbestuivers de voorkeur omdat reeds bij een enkele boom de bloesem wordt bestoven zodat deze vruchten zal dragen. Bij de fruitbomen kan men kiezen tussen hoogstam, halfstam of miniboom ook wel struik genoemd. De vorm van de boom is ontstaan door ze als jonge plant in deze vorm te snoeien. Door veredeling en kruisingen zijn in de loop der jaren vele nieuwe rassen ontstaan, bij de Appels zijn er meer dan 75 soorten beschikbaar. Dit geldt ook voor de Peren, Kersen, en Pruimen. Op het tuincentrum kan men u meer vertellen over de vele mogelijkheden.
 

Bolbomen – Leibomen – bomen met een Dakvorm

De meeste soorten bomen zijn verkrijgbaar in een speciale vorm, dit geeft een bijzonder effect in uw tuin.                                    

Bolbomen worden zo gesnoeid dat ze bij de bloei een compacte bol vormen bekende soorten zijn de Catalpa, de Acer en de Esdoorn.          

Leibomen meest bekende soorten zijn de Linde en de Plantaan maar ook andere soorten kunnen hiervoor worden gebruikt zoals fruit of sierfruit. Voor het geleiden van de bomen gebruiken wij hoge boompalen waartussen meestal 5 draden worden gespannen. Deze palen staan 4 meter uit elkaar. Tussen de palen wordt de boom geplant waarbij de takken aan de draden worden bevestigd. Wanneer de takken dik genoeg zijn worden de palen en draden verwijderd. Deze bomen werden vroeger enkele meters van de gevel geplaatst als zonwering, nu staan ze vaak als afscheiding van erfgrenzen of oprijpaden.

Dakvormbomen deze bomen worden zodra de stam een bepaalde hoogte heeft, tussen 2 meter en 2,40 meter, gesnoeid waarna in de kop een frame wordt bevestigd die de takken in een horizontale richting dwingt om te groeien, hierdoor vormt zich een dakvorm. Deze bomen worden vaak gebruikt als zonwering bij een terras.
Voor al deze bomen geldt dat ze regelmatig en vakkundig moeten worden gesnoeid.
Op het tuincentrum helpen wij u graag een keuze te bepalen en of een afspraak te maken voor de snoei.
 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk