Graszoden leggen tips

 

Tips voor het leggen van graszoden

Een fraaie tuin verdient een mooi en goed gazon. Een gazon schept ruimte in de tuin en biedt de mogelijkheid voor kinderen om te spelen. Te vaak echter, wordt er te licht gedacht over de fuctie en het onderhoud van een gazon. Een grasmat zit niet zo simpel in elkaar als het op het eerste gezicht lijkt. Een goed onderhouden gazon bestaat in de regel uit diverse soorten gras. Bij niet of slecht onderhoud komt daar ook nog onkruid en mos bij.                           Graszoden leggen Berends Groencentrum

Waarom kiezen voor graszoden

Veel tuinliefhebbers geven de voorkeur aan graszoden, omdat dit direct resultaat geeft. Onze graszoden worden ingezaaid met een speciaal mengsel van grassoorten en met veel zorg gekweekt. Ze zijn uniform en onkruidvrij. Graszoden zijn een levend product en moeten snel uitgerold worden, anders worden ze geel en zal de conditie van het gras snel achteruit gaan.

De grond gereed maken

Allereerst begint u met het omspitten van de grond. Dit kan 1 of 2 spaden diep gebeuren. Om de voedingstoestand van de bodem te verbeteren moet je de bovenste laag van de losgemaakte grond Bemesten. Dit moet goed gemengd worden om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Daarna moet u de grond goed aandrukken of rollen. Daarna kunt u de grond gaan vlak maken doormiddel van hark of plank. De grond moet vochtig zijn maar niet te nat, dat kan schadelijk zijn.

De graszoden leggen

  1. Rol de graszoden zo snel mogelijk na levering uit (leg de opgerolde graszoden bij voorkeur in de schaduw en niet afdekken met plastic (verstikking)
  2. De graszoden nauwkeurig tegen elkaar aanleggen en uitrollen
  3. De randen van het gazon aanvullen met wat aarde om uitdroging tegen te gaan
  4. Na het leggen van de zoden kan men ze licht aankloppen of aanrollen voor een mooier resultaat
  5. Na het leggen direct veelvuldig water geven, men dient te sproeien totdat het water door de zode heen de ondergrond bereikt. (dit kan men zien door het hoekje van de zode even op te tillen)

LET OP dat men de doorgeweekte graszoden niet betreedt, men trapt dan gaten in de ondergrond en in de zoden.

* Het sproeien afhankelijk van het weer blijven herhalen tot het moment dat de graszoden zijn vast gegroeid.

tuinaanleg

De eerste weken van het gazon

Bij normale weersomstandigheden zijn de graszoden na zo'n 2 of 3 weken vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is nu minder groot. Het blijft we even oppassen met betreden omdat de haawortels nog heel teer zijn. Na een aantal dagen als het gras begint te groeien kan men dit gewoon maaien. Ga hierbij wel wat voorzichtiger te werk en maai in de lengterichting van de graszoden. Na zo'n 4 tot 6 weken kan men de eerste mestbeurt geven.

Tips voor het verzorgen van uw tuin
Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends Groencentrumicon
Facebook Berends Groencentrumicon
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenGraszoden leggen
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends Groencentrumhovenier
Tuincentrum in Zwartemeertuincenturm
Bloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeerbloemisterij
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk