Een mooi stuk gras vergt onderhoud. Gras is een levend product, dat groeit. Om gras goed te laten groeien heeft het zonlicht nodig. Daarentegen laat lang gras minder zon door, waardoor nieuwe grassprieten niet de kans krijgen om te groeien. Het is dus belangrijk gras regelmatig te maaien, zodat alle grassprieten de kans krijgen om te groeien. Daarnaast is het zo dat te lang gras de groei remt en stopt met het maken van nieuwe grassprieten. Een bijkomend voordeel van grasmaaien is dat andere planten als onkruid en mos minder kans krijgen om te groeien. Wanneer het gras groeit hangt af van verschillende indicatoren. Dat lees je hier.

Tot wanneer blijft het gras groeien? 

Tot wanneer het gras blijft groeien heeft met verschillende indicatoren te maken. Zo zal het blijven groeien als er gunstige groeiomstandigheden zijn. Dit heeft uiteraard te maken met de voeding en water, maar ook met de bodemtemperatuur.  

Hoe beïnvloedt de bodemtemperatuur de grasgroei? 

Gras maaien

De verschillende jaargetijden

Zoals al eerder benoemd heeft de groei van het gras te maken met de bodemtemperatuur, oftewel de buitentemperatuur. Daarbij komt kijken dat gras op ieder seizoen anders reageert en er weer andere regels aan verbonden zijn.  

Let op bij het maaien in het najaar: 

Daarnaast is maaien in de volle zon slecht voor het gras. Het is dan beter om te maaien in de namiddag. In de winterperiode heeft gras niet veel voedingsstoffen nodig, maar zal het ook minder hard groeien. Gras hoeft dus ook bijna niet te worden gemaaid in de winterperiode. Het is wel verstandig om in de herfstperiode uw gras vrij te maken van bladeren, takken en ander afval. Zo stikt het gras niet onder al dat afval en gaat uw gras schoon de winterperiode in.  

Welke lengte moet het gras zijn? 

Om mooi gras te behouden is het belangrijk dat het niet te kort wordt gemaaid. Hierdoor zal het namelijk snel verbranden door de zon. Het is beter om regelmatig stukjes te maaien dan alles in een keer te maaien. Wat de juiste lengte voor uw gras is, hangt een beetje af van de verschillende jaargetijden. Dit komt door de verschillende temperaturen. Het beste om aan te houden is om nooit meer dan een derde van uw gras te maaien. In de maanden van mei tot augustus kunt u het beste een lengte van ongeveer 4 cm aanhouden. Om uw gras te beschermen kunt u het in de maanden maart, april, september en oktober beter wat langer laten.  

Wat moet u doen met het grasmaaisel? 

Het is slim om het afgemaaide gras meteen op te vangen of weg te gooien. Anders zal het gras aanzienlijk minder groeien. Als u het maaisel laat liggen komt er licht en lucht bij en hierdoor zullen de waardevolle voedingsstoffen verloren gaan en kan de bodem uitgeput raken.

 

Het gezelligste tuincentrum
tussen Klazienaveen en Zwartemeer.
Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

 Tot wanneer en hoe vaak moet u gras maaien?

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk