Vijver aanleggen

 

Een vijver zorgt voor leven in uw tuin.

Met water in welke toepassing dan ook verrijkt u uw tuin op een bijzondere manier. Het is een heel werk om een vijver aan te leggen. Er komt natuurlijk meer bij kijken dan een gat in de grond te graven. Allereerst zetten wij met u uw ideeën en wensen op papier. Wij houden met alles rekening, zo mag een vijver niet te klein zijn en vooral de plaats in de tuin is belangrijk. Het mooiste is een vijver die vanaf het terras en vanuit de woonkamer te zien is. Om vissen te houden dient een vijver minimaal 60 cm diep te zijn, anders vriest de vijver bij strenge winters tot op de bodem toe dicht. De inhoud dient minimaal 1  kubieke meter te zijn. Er moet voldoende licht en zon zijn. Het beste seizoen om een vijver aan te leggen is in het najaar. Dan kunt u in het komende voorjaar al van uw vijver genieten. Planten zijn belangrijk voor de vijver ze zorgen voor de instandhouding en ontwikkeling van het biologisch evenwicht.

Kortom voldoende redenen om Berends groencentrum in te schakelen voor het aanleggen van uw vijver. 

Vijver laten aanleggen

Het aanleggen van een vijver: een aantal handige tips!

Maak een vijver zodat er drie niveaus in komen. Waterdieptes van de niveaus zijn: 15 tot 20 cm., 35 tot 40 cm. en een diepste van 80 cm. U kunt nu alle voor de vijver aangeboden waterplanten kwijt. Maak een vijver nooit schuin of komvormig. Graaf altijd recht naar beneden. Op een schuine wand kunt u nooit iets zetten, omdat de folie glad wordt zal alles naar beneden zakken. Een vijver hoeft niet groot te zijn, ook in een kleine vijver kan alles goed functioneren. De vijvers zijn glashelder door de toepassing van planten. Zorg ervoor dat de vijver tenminste voor 3/4 uren in de zon ligt, volledig in de zon is ook prima.

Vullen van de vijver

Puur regenwater is veel te zuur. Gebruik dit dus nooit en zet ook niet de dakgoot op uw vijver. In grondwater zit vaak oer (ijzer). U krijgt dan bruin water. Altijd geschikt is leidingwater. Laat u niet bang maken voor verhalen dat in leidingwater zware metalen en chloor zit. Als u het mag drinken is het zeker goed voor de vijver. Een bijkomend voordeel is dat u altijd weet met welke hardheid u begint. Gebruikt nooit substraat in uw vijver, dit heeft meestal een negatieve werking op de groei van de (zuurstof)planten. Het verhaal dat het goed is voor de bacteriën is onzin. Ook allerlei middeltjes en poedertjes om bacteriën in de vijver te brengen zijn niet nodig en werken soms zelfs negatief op de planten. U kunt beter een emmertje water uit een andere gezonde heldere vijver toevoegen aan uw nieuwe vijverwater, dan weet u tenminste zeker dat er micro-organismen in zitten.

Vijver met helder water

Als u binnen 24 uren na het vullen voldoende (4 bosjes of 1 mandje per m3) goede zuurstofplanten in het water zet, zal het vijverwater helder blijven. De beste zuurstofplant is glanzend fonteinkruid (Potamogeton Lucens). Let er op dat er wortels aan de plant zitten en verwijder het loodbandje (lood is giftig in water). Tenminste 75% van de zuurstofplanten dient te bestaan uit glanzend fonteinkruid. U kunt dit aanvullen met o.a. hoornblad, waterpest, waterranonkel, aarvederkruid, waterviolier en andere fonteinkruid soorten. Zuurstofplanten dienen in een mandje te worden gepoot behalve hoornblad. Dit kan los in het water drijven.

Geen filter en UV lamp in de vijver

Gebruik in een natuurlijke siervijver nooit een filter of UV lamp. Het micro organisme zal grondig worden verwijderd en uw biologische evenwicht wordt totaal verstoord. En dat in een donkere filterbak nieuwe goede bacteriën voor uw vijver worden gemaakt is lariekoek. Waarom zou u trouwens eerst uw bacteriën uit het water filteren en daarna weer nieuwe moeten inbrengen? De zuurstofplanten houden het water helder en een filter is dus totaal overbodig. Als u een (koi) karpervijver wilt dan is een filter een absolute noodzaak maar in dat soort vijvers komen geen planten.

Een vijver heeft onderhoud nodig. Elk seizoen zijn er enkele kleine klusjes. Door regelmatig iets te doen, blijft de vijver mooi en gezond zonder al te veel moeite.

In elk seizoen zijn er dingen waar u op kunt letten om de vijver gezond te houden.

Lente

De lente en vroege zomer zijn de beste tijd om te planten. De temperatuur van het water is goed, de planten zijn krachtig en slaan snel aan. Problemen met vissen en algengroei uiten zich meestal vanaf maart. Dit kunt u voorkomen door in het najaar de vijver op te schonen. Als het najaarsonderhoud zorgvuldig is uitgevoerd, zal er in het voorjaar betrekkelijk weinig aan de vijver behoeven te gebeuren.

                    

Zomer

Op warme dagen in de zomer kan de verdamping hoog zijn. Als het dan ook weinig regent, moet de vijver regelmatig worden bijgevuld met leidingwater. Verwijder regelmatig met een schepnet de dode en rottende plantendelen uit de vijver. Zorg ook dat het wateroppervlak niet teveel bedekt wordt door planten.

Najaar

Het beste tijdstip om de vijver te schonen is in nazomer en herfst, na de voortplantingsperiode, en nog voor de winterrust. Laat het verwijderde materiaal nog een dag uitdruipen op de oever, zodat waterdieren kunnen ontsnappen. Laat opgaande stengels staan tot na de winter. Deze helpen tijdens vorstperioden met de zuurstofvoorziening van de vijver. U kunt voorkomen dat bladeren in de vijver vallen door in het najaar een net over de vijver te spannen. Bladeren die naar de bodem zinken, kunnen een rottingslaag vormen. Bij het ontbindingsproces komen veel voedingsstoffen en andere stoffen in het water vrij, die vergiftiging en zuurstofgebrek veroorzaken. Bovendien kan deze voorraad voedingsstoffen het volgende voorjaar tot explosieve algengroei leiden.

 

Winter

Ook in de winter moeten rottingsgassen weg kunnen uit het vijverwater. Het water moet dus - ook als er een ijslaag op drijft - een open verbinding met de buitenlucht houden. Holle plantenstengels die uit het water boven het ijs omhoogsteken, zorgen voor gasuitwisseling tussen water en lucht. Alternatieven om een gat in het ijs te houden, zijn een zogenaamde ijsvrijhouder of een (oude) rubberbal in het water. Hak nooit een bijt in het ijs: dit verstoort het planten- en dierenleven te veel. Sneeuw op het ijs moet worden weggehaald om zoveel mogelijk licht door het ijs te laten.

 

 

Breng leven in uw tuin.
Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk