Hortensia snoeien 

 

Door zijn kleurige, bolvormige bloemen is de hortensia bij vele mensen een geliefde tuinplant. Wanneer de hortensia in bloei staat zorgen de bloemen maandenlang voor een kleurrijk geheel. Om lang te kunnen genieten van een hortensia is goed onderhoud en op de juiste manier snoeien van een hortensia belangrijk. 

Verschillende soorten hortensia's  hortensia snoeien

De hortensia is een soort heester en is in veel verschillende soorten, maten en kleuren te verkrijgen. Bekend zijn de blauwe, roze en witte hortensia's. Heesters en dus ook hortensia's zijn planten die vanaf de grond af vertakken. Dit zorgt voor mooie volle, kleurrijke struikplanten die ook regelmatig gebruikt worden voor tuinafscheiding. Er zijn tientallen verschillende soorten hortensia's en regelmatig wordt er weer een nieuwe hortensia gekweekt. De bekendste hortensia's zijn de boerenhortensia (Hydrangea Macrophylia) en de pluimhortensia (Hydrangea Paniculata). Elke plant heeft zijn eigen unieke kenmerken.  

Ook zit er verschil tussen de takken van de plant. Zo heb je hortensia's met éénjarig hout en tweejarig hout. De éénjarige scheuten zorgen weer voor nieuwe bloemen en dienen elke jaar weer gesnoeid te worden. Tweejarig hout wordt ook wel oud hout genoemd omdat ze niet gesnoeid hoeven te worden. Ook op tweejarig hout groeien regelmatig weer nieuwe koppen.  

Wanneer hortensia snoeien? 

Belangrijk voor het snoeien van de hortensia is om te weten of de plant bloeit op éénjarig hout of tweejarig hout. Eénjarig hout moet je jaarlijks compleet gesnoeid worden zodat er aan de nieuwe scheuten weer nieuwe bloemen kunnen ontstaan. Bij tweejarig hout hoeven alleen maar bij gesnoeid worden.  

Om te zorgen dat de hortensia voldoende tijd heeft om weer in volle bloei te komen, is op het juiste moment snoeien van de hortensia belangrijk. De beste tijd om de hortensia te snoeien is aan het begin van het voorjaar, zo rond maart, april. Uiteraard hangt dit wel van het weer af. Het is niet verstandig om te gaan snoeien zolang het nog vriest. De wonden die ontstaan zijn door het snoeien, kunnen door vorst moeilijk herstellen. Belangrijk is dus dat je snoeit in een vorstvrije periode. 

Hoe een hortensia snoeien 

Het snoeien van een hortensia is niet ingewikkeld, maar door het op de juiste manier te doen, weet je zeker dat je de volgende zomer weer kunt genieten van de kleurige plant. Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om te weten of de hortensia groeit op jong hout of ook op oud hout. Elk soort hout heeft een andere manier van snoeien.  

Hortensia op jong hout snoeien 

Een hortensia die op jong hout bloeit snoei je in het voorjaar met een snoeischaar. Dit doe je door de takken van de hortensia ongeveer 10 centimeter boven de basis op de grond af te knippen. Net als bij een bos bloemen wordt geadviseerd om de plant in een hoek van 45 graden af te knippen zodat het vaatstelsel van de plant intact blijft. Na de snoeibeurt zullen er weer nieuwe scheuten ontstaan. 

Hortensia op oud hout snoeien 

Een hortensia op oud hout snoeien gaat vaak iets minder rigoureus. In het najaar ontstaan er namelijk nieuwe bloemkoppen. Knip je deze in het voorjaar weg met een snoeischaar, krijg je de daaropvolgende zomer geen kleurrijke bloemen aan je hortensia. Haal in het voorjaar de uitgebloeide bloemen en takken weg tot aan de eerste nieuwe knop zodat deze weer volop de ruimte krijgt om te aan bloeien. Oud hout is vaak iets sterker dan jong hout, dus hiervoor is iets meer kracht voor nodig.  

Wil je een kleinere plant of wil je de hortensia verjongen, knip dan ongeveer de helft van de takken af tot de basis en het jaar er op het andere gedeelte, zodat de je nog steeds elke zomer van de hortensia kunt genieten. 

Hortensia laten snoeien door Berends Groencentrum 

Heeft u een tuin vol met hortensia's en laat je het liever snoeien door een professional? Bij Berends Groencentrum hebben we ruim ervaring het onderhouden en snoeien van bomen en planten. Heeft u nog vragen of het snoeien van hortensia's? Neem dan gerust contact met ons op. 

Meer snoeitips? Lees ook:

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk