Appelboom snoeien 

 

Heeft u een appelboom in de tuin staan en weet u niet hoe en wanneer u deze appelboom snoeien moet? Door de appelboom op de juiste momenten te snoeien, zorgt u ervoor dat er nieuwe vrucht- en groeitakken ontstaan. Waardoor u in de zomer kunt genieten van een volle boom vol met appels. 

Waarom een appelboom snoeien? 

Net als vele andere fruitbomen, helpt het snoeien van een appelboom bij het groeien van bestaande takken en het ontstaan van nieuwe vruchtbare takken. Aan deze vruchtbare takken, ook wel kortloot genoemd, ontstaan zomers bloemknoppen en in een later stadium appels. Door regelmatig op de juiste wijze te snoeien, behoudt u een open kroon, waardoor de appelboom voldoende zon krijgt op alle benodigde plekken. Hierdoor stimuleert u de groei van kortloot.  

Wanneer een appelboom snoeien? 

Het beste is om de appelboom in de wintermaanden een grote snoeibeurt te geven en in de zomermaanden een kleine snoeibeurt. Ons advies is de appelboom in de eerste drie maanden van het jaar te snoeien. De boom is dan in rust waardoor u hem goed kunt snoeien zonder dat er blijvende schade ontstaat. Let wel op dat het ten tijde van het snoeien niet vriest of flink regent. De appelboom heeft dan meer moeite met herstellen en hierdoor kunnen ziektes ontstaan.  

Na een goede winterse snoeibeurt staat de appelboom in de zomermaanden in volle groei en bloei. Naast vruchtrijke kortloten ontstaan er ook een flink aantal waterloten. Waterloten zijn recht omhoog groeiende scheuten waar geen bloemen of appels aan zullen komen. Het is verstandig deze waterloten in de zomermaanden te snoeien. De appelboom houdt hierdoor meer energie over voor de belangrijke scheuten waar wel bloemen en vruchten aan (kunnen) groeien. 

Hoe moet u een appelboom snoeien? 

Belangrijk bij het snoeien van een appelboom is goed gereedschap. Voor dikke, oude takken is een snoeizaag verstandig. Voor de kleinere takken kunt u een snoeischaar of takkenschaar gebruiken. 

Tijdens de grote wintersnoei, snoeit u alle zieke en beschadigde takken. Ook kruisende takken moet u snoeien zodat ze niet meer langs elkaar heen kunnen groeien en hierdoor niet gewond en ziek raken. Belangrijk is dat u bij het snoeien een open kroon creëert zodat de hele boom voldoende licht kan krijgen. Voldoende licht is belangrijk voor een appelboom omdat vruchten en planten hierdoor goed kunnen groeien en er minder kans is op ziektes en schimmels. Dit doe u door naar binnen groeiende takken volledig te snoeien en de naar buiten groeiende takken te snoeien boven een knop die naar buiten wijst. Zo voorkomt u dat er meer naar binnen groeiende takken ontstaan. Een waterloot die uit een stam of een tak komt heeft een kleine verdikking aan het begin. Net voorbij deze verdikking knipt u de scheut af. 

In de zomermaanden is het een kwestie van bijwerken van de appelboom. Zo verwijdert u vooral waterloten die ontstaan zijn als gevolg van de wintersnoei en knipt u naar binnen groeiende kortloten bij om een open kroon te behouden.  

Appelboom laten snoeien 

Ziet u het niet zitten om zelf een appelboom te snoeien? Dan kunt u dit ook laten doen. Door dit uit te besteden aan een expert, bent u verzekerd van een gezonde, goed onderhouden boom. Snoeien is een karwei dat Berends Groencentrum graag voor u doet. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.

Ook interessant:

 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk