Buxus snoeien 

 

Heeft u uw tuin ook omringd met een haag van buxus? Of heeft u een mooi figuur van buxus in de tuin staan? Goede verzorging en het juist snoeien van de buxus zorgt ervoor dat de plant als één van de weinigen het gehele jaar zijn mooie groene, dichte vorm behoudt. Wil je weten hoe en wanneer je het best een buxus snoeien kunt? Wij leggen je het hier uit. 

Hoevaak buxus snoeien? bedrijfstuin

Voor een mooi resultaat dient u de buxus minimaal twee keer per jaar te snoeien. Dit om de dichte vorm en structuur van de plant te kunnen behouden. Om het mooie figuur te behouden kan een buxusbol of figuur drie tot vier keer per jaar gesnoeid worden. Hoe vaker je de buxus snoeit hoe voller hij wordt. 

Wanneer Buxus snoeien? 

Het regelmatig snoeien van een buxus is belangrijk, maar ook wanneer je en buxus snoeit is belangrijk voor een zo mooi mogelijke buxus te behouden. Het eerste geschikte moment om de buxus te snoeien is eind mei, begin juni. De buxus staat dan mooi in bloei en de kleine takjes groeien hard waardoor de volle vorm van de buxus verdwijnt. De tweede keer snoeien adviseren we in september. Omdat de nieuwe scheuten weer in volle bloei zijn, maar niet voldoende bestand zijn tegen de vorst, is het raadzaam om de buxus nogmaals te snoeien. 

Hoe buxus snoeien? 

Zelf een buxus snoeien is niet makkelijk, maar met deze tips weet u precies hoe u een buxus moet snoeien en waar u moet opletten. Zo speelt het weer een belangrijke rol bij het snoeien van een buxus. Hoewel het voor u zelf misschien lekker is om te snoeien wanneer de zon schijnt, is het voor de buxus niet goed. U kunt de buxus het best snoeien bij een bewolkte dag. Hierdoor kunnen de blaadjes niet verbranden, maar rustig herstellen. Om een strakke buxushaag ook daadwerkelijk strak te houden, is het belangrijk dat u voldoende en op de juiste manier snoeit. Begin altijd met de zijkanten van de haag en doe vervolgens de bovenzijde. Zorg ervoor dat u de schaar telkens op de juiste hoogte houdt voor een mooi recht resultaat. Een touwtje spannen kan daarbij helpen. 

Buxusbol snoeien 

Een buxusbol of ander stijlvol figuur vraagt iets meer zorgvuldigheid. Vaak kiezen mensen er daarom voor om hiervoor een expert in te schakelen. Wilt u de buxusbol zelf snoeien? Begin bij het snoeien van een buxusbol aan de bovenkant en ga langzaam naar de zijkant. Door de heggenschaar op de kop te houden, krijgt de buxusbol mooiere rondingen. Ga zorgvuldig te werk en neem regelmatig afstand om het resultaat goed te bekijken. 

Gereedschap buxus snoeien 

Goed gereedschap is belangrijk voor een goed resultaat. Zo zijn er handmatige- en elektrische heggenscharen. Handmatige heggenscharen zijn handig voor het fijnere werk bij bijvoorbeeld buxusbollen en andere figuren. Moeten er grotere buxushagen gesnoeid worden, is de elektrische heggenschaar hiervoor het handigst. De elektrische heggenschaar is een stuk sneller en makkelijker om mooie rechtere lijnen te behouden. 

Extra tip: Bemest de buxus 

Bemest de buxus direct na het snoeien om de buxusplant te voorzien van een de juiste voedingstoffen.   

Ook interessant:

 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk