Beukenhaag snoeien

 

In veel tuinen wordt een beukenhaag gebruikt als natuurlijke afscheiding. Wanneer je een wat hogere beukenhaag hebt, wil je niet dat mensen je tuin in kijken. Het is daarom wenselijk dat de beukenhaag dicht en mooi in vorm is. Om een mooie, volle beukenhaag te behouden is het belangrijk om de beukenhaag goed te onderhouden. Hoe en wanneer je een beukenhaag het best snoeien kunt? We leggen het je hier uit. 

Wanneer beukenhaag snoeien? 

Door de beukenhaag op de juiste momenten te snoeien, zorg je ervoor dat de haag voldoende vertakt waardoor een volle dichte haag ontstaat. Het is daarom ook raadzaam om vanaf het begin de haag geregeld te snoeien zodat hij mooi dichtgroeit. We adviseren de beukenhaag twee keer per jaar te snoeien.  

Beukenhaag snoeien in juni 

Je kunt de beukenhaag het beste in juni voor het eerst snoeien. Het weer is in deze periode over het algemeen zonnig waardoor de haag voldoende tijd heeft om nieuwe scheuten te laten groeien. Het advies is om dit voor de langste dag, 21 juni, te doen. Zo zorg je ervoor dat de beukenhaag voldoende tijd heeft om te herstellen van de snoeibeurt en er nieuwe scheuten kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat je dit niet op een al te zonnige dag doet. Dit is voor zowel jezelf als het blad geen pretje. Doordat de bladeren die bij het snoeien zichtbaar worden nog niet veel zonlicht gewend zijn, kunnen ze bij te zonnig weer verbranden. 

Beukenhaag snoeien in de herfst 

Het tweede snoeimoment is in de herfst. Door de beukenhaag te snoeien in september of oktober zorg je ervoor dat hij voldoende tijd heeft om zich te herstellen en voorbereiden voor de koude wintermaanden. Belangrijk hierbij is wel dat je alleen snoeit op dagen dat het niet vriest. De vorst kan ervoor zorgen dat de wonden van de beukenhaag onvoldoende kunnen herstellen. Hou dus voor het snoeien goed de weersverwachting in de gaten. 

Hoe een beukenhaag snoeien 

Wanneer je een beukenhaag snoeien gaat, is het belangrijk dat je een rechte lijn aanhoudt om zo de juiste vorm te behouden. Heb je een “steady” hand en goede zicht, kan je dit zonder hulpmiddelen doen. Twijfel je of je dit zonder hulp kan, kan je als hulpmiddel een touwtje spannen zodat je de heg in een rechte lijn snoeit. Let er bij het snoeien op dat je ervoor zorgt dat de volledige haag voldoende zonlicht kan ontvangen. Het is daarom raadzaam om de onderzijde ietsje breder te houden dan de bovenzijde. 

Gereedschap voor het snoeien van een beukenhaag 

Je kunt de beukenhaag met verschillende soorten gereedschap snoeien. Zo kan je ervoor kiezen om de heg met een elektrische heggenschaar en met de hand heggenschaar te knippen. Het belangrijkste is dat welk gereedschap je ook kiest, de heggenschaar scherp is waardoor je takken sneller en rechter afsnijdt. Daarbij is het verstandig om de heggenschaar goed te smeren om stroefheid te voorkomen. 

Snoeien met een hand heggenschaar  

Het snoeien van een beukenhaag met een hand heggenschaar gaat iets minder snel, maar je hebt hierdoor wel meer controle. Een handmatige heggenschaar is over het algemeen ook wat lichter dan een heggenschaar op een accu waardoor je het ook eenvoudiger langer volhoudt. Ook zorgt het voor een stuk minder lawaai. De haag snoeien met de hand is vooral raadzaam bij kleine stukken haag. 

Snoeien met een automatische heggenschaar 

Wanneer een lange beukenhaag je tuin omringd, is een automatische heggenschaar aan te raden. Met een elektrische heggenschaar kan je snel de haag snoeien. Wel is het belangrijk dat je bij een elektrische heggenschaar met snoer handigheid krijgt waar je het snoer laat zodat deze niet constant in de weg hangt. Ook zijn er heggenscharen op accu's en benzine verkrijgbaar. Zorg dat je bij het snoeien altijd een veiligheidsbril draagt om je ogen te beschermen tegen losschietende takjes. 

Beukenhaag laten snoeien 

Heb je een beukenhaag en ben je niet bij machte of zie je het niet zitten om deze zelf te snoeien? Dan kan je de beukenhaag ook laten snoeien. Berends Groencentrum heeft ervaren hoveniers die naast tuininrichting ook ruime ervaring hebben in tuinonderhoud en het snoeien van diverse bomen, planten en hagen.  

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. 

Ook interessant om te lezen: 

 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk