Vlinderstruik snoeien 

 

De vlinderstruik (Buddleja) is een prachtige, kleurrijke struik die veel vlinders en andere insecten aantrekt. De vlinderstruik is echt een zomerbloeier en wordt door de nectar zomers omringd door vlinders, bijen en andere insecten. De vlinderstruik is goed voor de biodiversiteit in de tuin en zorgt voor mooie kleurrijke taferelen en is daarom een ‘must have’ voor de echte tuinliefhebber. Om te zorgen dan de vlinderstruik de gewenste vorm behoudt en goed blijft bloeien, moet je regelmatig de vlinderstruik snoeien. 

Wanneer vlinderstruik snoeien? 

We krijgen regelmatig de vraag wanneer je het best een vlinderstruik kunt snoeien. Net als veel andere planten raden we aan om een vlinderstruik in het voorjaar te snoeien. Let hierbij wel op het weer. Wanneer het in eind februari, begin maart nog vriest en de vorst nog in de grond zit, is het niet aan te raden om de vlinderstruik te snoeien. De kans bestaat dan dat de vlinderstruik de vorst niet overleefd. Stel het dan een paar weken uit. Door een vlinderstruik in het voorjaar te snoeien, zorg je ervoor dat die in de zomer weer in volle bloei staat en de plant weer volop vlinders en andere insecten trekt. 

Vlinderstruik snoeien in het najaar 

Een vlinderstruik snoeien in het najaar raden we niet aan. De kans dat de ‘open wonden’ na het snoeien onvoldoende hersteld zijn voordat de vorst zijn intrede doet, is groot. De vlinderstruik is dan onvoldoende beschermd tegen de kou en de kans is groot dat de plant dit niet overleefd. Wil je de vlinderstruik toch in het najaar snoeien, pak het dan niet te rigoureus aan wees dan voorzichtig met wat je allemaal wegsnoeit zodat de plant de wintermaanden overleefd. Haal alleen de uitgebloeide bloemen weg. 

Hoe vlinderstruik snoeien? 

Hoe je een vlinderstruik snoeit, bepaalt de bloei van vlinderstruik in de zomermaanden. Wanneer het weer in het voorjaar goed is en de weersverwachtingen ook gunstig zijn, is het tijd om de vlinderstruik te snoeien. Voor het snoeien van een vlinderstruik is het verstandig om een snoeischaar te gebruiken. Heb je meerdere vlinderstruiken naast elkaar, kan je dit afwisselend snoeien zodat ze in de zomermaanden ook afwisselend bloeien. 

Lage vlinderstruik 

Wilt u een lage vlinderstruik, is het verstandig om alle takken 30 tot 50 centimeter boven de grond taf te knippen. Let wel op dat je dit vlak boven een zijscheut doet. Hierdoor zorg je dat de vlinderstruik laag blijft, maar in de zomermaanden nieuwe spruiten ervoor zorgen dat de vlinderstruik weer mooi in bloei staat. 

Hoge vlinderstruik 

Wanneer u een hoge vlinderstruik heeft en wilt dat de vlinderstruik hoog blijft, dient u de plant niet tot kort boven de grond te snoeien.  We raden in dit geval aan om alleen de dunnere scheuten bij te snoeien. De vlinderstruik zal in de zomermaanden vanzelf weer de lucht inschieten.  

Vlinderstruik laten snoeien 

Wanneer u het niet ziet zitten om zelf de vlinderstruik te snoeien, kunt u dit ook laten doen door ons. Berends Groencentrum heeft jarenlange ervaring op het gebied van tuinderhoud. Is u tuin toe aan een voorjaarsbeurt en wilt u dit laten doen? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Zo zorgt u ervoor dat uw tuin altijd in optimale staat is. 

Vond u dit interessant? Lees dan ook: 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk