Hoe en wanneer rozen snoeien?

 

Wanneer je rozen in de tuin hebt staan, dan is het erg belangrijk om ze tijdig en op de juiste manier te snoeien. Op deze manier kunnen ze beter groeien, geven ze veel prachtige bloemen en blijven ze natuurlijk gezond en jong. Niet geheel onbelangrijk dus dat snoeien, maar hoe snoei je dan rozen? En wanneer kun je dit het beste doen? Als je benieuwd bent naar de antwoorden op deze vragen, lees dan vooral verder. In dit artikel leggen wij je uit wanneer je rozen moet snoeien en leggen we per roossoort uit hoe je moet snoeien. Lees je mee?

Wanneer rozen snoeien?

Wanneer je je rozen wilt snoeien, dan kun je dit het beste in maart doen. Je kunt de rozen ook later snoeien, maar dan bloeien ze logischerwijs ook later in het seizoen. Wij raden in ieder geval niet aan om de rozen vroeger te snoeien dan maart. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze gevoeliger zijn voor ziektes als meeldauw of sterroetdauw. Snoei je rozen dus nooit als het overdag vriest. 

Wanneer je de rozen snoeit in maart zorg je ervoor dat de plant verjongt en kan groeien vanuit de basis. In de zomer, na de bloei, verwijder je vervolgens de uitgebloeide bloemen. Zo geef je de rozen de vrijheid om nieuwe bloemen te vormen. 

Rozen snoeien voor de winter begint is daarbij ook belangrijk om je plant zo winterklaar te maken. Doe dit dus vooral. Je kunt de rozen in korten tot op ongeveer kniehoogte. Ongeveer zo’n 50 centimeter van de grond dus. Dit staat niet alleen netter en steviger, ook zijn de rozen zo beter bestand tegen wind en vorst. Dit moment is ook super geschikt om de rozen te bemesten, maar daar vertellen we je zo meer over.

Hoe rozen snoeien?

Goed, nu het duidelijk is wanneer je rozen het beste kunt snoeien is het tijd voor het volgende. Want hoe snoei je je rozen dan als het zover is? Goede vraag. Het is gelukkig niet erg lastig om rozen te snoeien, maar het moet wel even gedaan worden. Laten we beginnen met dat er verschillende soorten rozen bestaan. Je kunt al raden, elke roossoort vraagt zo om zijn eigen werkwijze. Alhoewel je in de meeste tuinen struikrozen vindt, zijn er ook andere roossoorten zoals klimrozen en stamrozen. Wij leggen je hieronder uit hoe je te werk moet gaan per roossoort. 

Verschillende soorten rozen snoeien: zo ga je te werk

Wij leggen je hieronder uit hoe je te werk moet gaan per roossoort. 

Struikrozen

Onder de struikrozen vallen o.a. de lage heesterrozen, trosrozen, miniatuurrozen en de grootbloemige rozen. Deze struikrozen mag je best wel kort terugsnoeien, namelijk tot zo’n 15 cm van de grond. De takken kun je vervolgens snoeien tot ongeveer 5 cm. Heesterrozen daarentegen snoei je tot op kniehoogte, ongeveer 50 cm dus. 

Klimrozen

Klimrozen kun je terugsnoeien tot op de stevige jonge scheuten. Op deze manier zal de plant het volgende jaar een mooie bloei kennen. Let erop dat je ook oude takken weghaalt in maart, zo kunnen de rozen zich verjongen. Bij het snoeien van klimrozen snoeien we alleen in het voorjaar de zijtakken weg tot ongeveer 5 cm. 

Stamrozen

Op de stam van stamrozen ontstaan vaak valse scheuten. Dit zijn uitlopers van de wilde roos die de onderstam van de mooie stamroos levert. Het is belangrijk om deze valse scheuten altijd weg te scheuren. Let wel op, knip ze niet af. Wanneer je ze afknipt kan er een stompje ontstaan waar nog meer uitlopers uit zullen groeien. 

Welke snoeischaar gebruiken?

Wanneer je rozen wilt gaan snoeien is het belangrijk om hierbij een schone, goede en niet te vergeten scherpe snoeischaar te gebruiken. Met de juiste snoeischaar worden de snijwonden namelijk mooi glad. Hierdoor is de plant beter bestand tegen ziektes. Let ook op de doorn van rozen. Handschoenen zijn ook wel fijn om te hebben! 

Rozen bemesten

Als je wilt dat je rozen goed groeien en bloeien is het ook aan te raden om je rozen te bemesten. Dit kun je op twee momenten doen. De eerste besmetting kun je namelijk doen na of tijdens de voorjaarssnoei. De tweede besmetting volgt ongeveer 100 dagen daarna. Rond juni dus. 

Rozen snoeien doe je zo!

We zijn alweer aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat het zo wat duidelijker is hoe je rozen moet snoeien en wanneer je dit natuurlijk het beste kunt doen. Mocht je het alweer vergeten zijn. We vatten nog even alles samen voor je! Rozen kun je het beste snoeien in maart. Vervolgens is het aan te raden om uitgebloeide bloemen weg te halen. Daarnaast is het belangrijk om voor de winter de rozen te snoeien. Zo maak je ze winterklaar! Hoe je rozen snoeit hangt af van het type roos. Succes! Mocht je vragen hebben over het rozen snoeien, neem direct contact op. We helpen je graag!

Ook interessant:

 

Berends Groencentrum
Adres:
 
Berends groencentrum
Dorpshuiswijk z.z. 43
7894 CG Zwartemeer

Telefoonnummer:
0591-348848 

Openingstijden:
Maandag - Zaterdag van
09.00 - 17.30 uur
Zondag - gesloten
0591-348848

Samen met onze enthousiaste en gemotiveerde medewerkers zetten we ons dagelijks in voor onze klanten. Onze hoveniers ontwerpen, realiseren en onderhouden tuinen in de provincie Drenthe, Groningen en in het gebied Nedersaksen in Duitsland. Persoonlijke aandacht en vakkennis van personeel staan bij ons centraal.

Omdat wij over veel groene expertise beschikken, Berends Groencentrum
kunnen wij ongetwijfeld ook iets voor u betekenen. Neem eens vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie!

 

Algemene voorwaarden

Sitemap

Een droomtuin ontwerp speciaal voor u, maak een afspraak!

Bestel hier online uw bloemstuk

Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Facebook Berends GroencentrumFacebook Berends Groencentrum
Telefoon Berends Groencentrum
OnderhoudenOnderhouden
Berends Groencentrum
footer image
Hovenier bij Berends GroencentrumHovenier bij Berends Groencentrum
Tuincentrum in ZwartemeerTuincentrum in Zwartemeer
Bloemen bij Berends Groencentrum ZwartemeerBloemen bij Berends Groencentrum Zwartemeer
Maak een afspraak
Bestel een bloemstuk